رژیم کتو یکی از محبوب ترین رژیم های کاهش وزن می باشد که بر اساس بسیاری از ادعاها نقش بسیار موثری در کاهش وزن دارد. این رژیم با تغییر عادات غذایی منجر به کاهش وزن و لاغری می شود. اما استفاده از این رژیم در طولانی مدت می تواند عوارض متعددی را متوجه سلامتی انسان کند.
عادات غذایی ناشی از این رژیم می تواند ریتم قلب را به شدت دچار اختلال نماید. از طرفی کمبود شدید کربوهیدرات در آن باعث می شود تا ورزش کردن سخت شود. به طور کلی با بررسی های انجام شده رژیم لاغری کتو می تواند با ایجاد احساس سیری به کاهش وزن کمک نماید. اما بررسی های متعددی وجود دارند که نشان از عوارض این رژیم می باشند. به همین منظور در ادامه شما را با دلایل نامناسب بودن رژیم کتو در طولانی مدت آشنا خواهیم کرد.
متخصصان پزشکی و تغذیه با بررسی اصول رژیم کتو به این نتیجه رسیده اند که پیروی از این رژیم اگر به طور مداوم انجام شود، می تواند عوارض متعددی را متوجه سلامتی انسان کند. به همین دلیل برای رسیدن به تناسب اندام و کاهش وزن بهتر است این رژیم را برای مدت طولانی مورد استفاده قرار ندهید. استفاده از این رژیم می تواند باعث کاهش شدید کربوهیدرات در بدن شود. از طرفی قطع کربوهیدرات دریافتی در رژیم لاغری باعث ایجاد مشکلات ضربان قلب می گردد. با تحقیقات دانشکده قلب و عروق آمریکا کمبود کربوهیدرات می تواند احتمال فیبریلاسیون دهلیزی قلب را افزایش دهد. از طرفی این بیماری قلبی احتمال بروز سکته های قلبی و مغزی را بیشتر می کند. ریزش مو، مشکلات پوستی، تحلیل استخوان ها و احتمال ایجاد سنگ کلیه از دیگر عوارض رژیم کاهش وزن کتو می باشند.
متاسفانه استفاده از رژیم کتو اگر به صورت دائم باشد، می تواند بخش قابل توجهی از ویتامین های مورد نیاز بدن را از بین ببرد. در این رژیم مصرف مواد غذایی حاوی کربوهیدرات به شدت محدود می شود. از طرفی سبزیجات و میوه هایی که دارای کربوهیدرات هستند از انواع ویتامین ها نیز برخوردار می باشند. با توجه به این موضوع میزان ویتامین دریافتی توسط بدن به شدت کاهش پیدا می کند.
رژیم کتوژنیک بخش قابل توجهی از تمرکز خود را روی کاهش کربوهیدرات می گذارد. بنابراین توجه به ویتامین هایی که در مواد خوراکی حاوی کربوهیدرات دارد را فراموش می کند. با توجه به این موضوع احتمال کمبود ویتامین در اثر استفاده از این رژیم بسیار زیاد است.
به طور کلی رژیم کتو در اکثر مواقع دارای ویتامین های محلول در آب نمی باشد. بنابراین پیروی دراز مدت از آن می تواند بدن را از ویتامین های گروه B محروم نماید. این ویتامین ها از مواد بسیار ضروری برای حفظ سلامت سیستم عصبی بدن و همچنین سوخت و ساز انرژی هستند. ویتامین C نیز از جمله ویتامین های محلول در آب می باشد که در رژیم های کتو به شدت محدود می شود. این ویتامین نیز نقش بسیار موثری در حفظ سلامت مو و تقویت ایمنی بدن دارد. به طور مثال غلات و حبوبات حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین B و C می باشند. این مواد غذایی به دلیل کربوهیدرات موجود در آن ها در رژیم کتو مورد استفاده قرار نمی گیرند. بنابراین اگر می خواهید برای مدت زمان طولانی از این رژیم پیروی کنید بهتر است حتما در طول رژیم از مکمل های ویتامین استفاده نمایید.
یکی از جدی ترین دغدغه های استفاده از رژیم کتو برای مدت طولانی، محدودیت شدید کربوهیدرات است. زمانی که به دنبال تناسب اندام هستید، باید ورزش را به طور مرتب و اصولی دنبال کنید. از طرفی برای ورزش کردن و تامین انرژی در طول تمرین به کربوهیدرات نیاز دارید. در صورت استفاده از این رژیم بدن شما کربوهیدرات کافی دریافت نخواهد کرد و به دلیل کمبود انرژی نمی توانید به درستی ورزش کنید.
یکی از مقدمات رژیم کتو اندرو هارنیک (AP) است. این اصل به معنای تغییر دادن منبع انرژی از کربوهیدرات به چربی می باشد. این تغییر در واقع یک تغییر مثبت است، اما میزان تاثیرگذاری آن به فعالیت شما بستگی دارد. به طور بیولوژیکی بدن انسان کربوهیدرات را به عنوان منبع تامین انرژی ترجیح می دهد. از طرفی در طول ورزش از کربوهیدرات برای تامین انرژی استفاده می نماید. این موضوع به دلیل انرژی نسبتا کمی می باشد که برای کربوهیدرات سوزی نسبت به چربی سوزی مورد نیاز است. زمانی که انرژی بدن باید از طریق چربی تامین شود، بدن نیاز به انرژی بالایی برای تجزیه آن نیاز دارد. به همین دلیل ورزشکاران در طول تمرینات به شدت احساس تنبلی می کنند.
تکمیل پرسشنامه دکتر زمانی تنها ۵ دقیقه زمان می برد لطفا آن را دقیق و با حوصله پر نمایید
یکی دیگر از مشکلاتی که استفاده از رژیم کتو در طولانی مدت ایجاد می کند، تحریک کیسه صفرا می باشد. افرادی که دچار مشکلات کیسه صفرا هستند باید به طور جدی از مصرف بیش از حد چربی ها به خصوص برای مدت طولانی اجتناب نمایند. از طرفی در رژیم لاغری کتو چربی ها جایگزین کربوهیدرات ها می شوند و انرژی بدن از طریق چربی تامین می گردد. صفرا توسط کبد ساخته می شود و به منظور سوخت و ساز چربی در بدن مورد استفاده قرار می گیرد. زمانی که افراد از یک رژیم پر چربی استفاده می کنند احتمال بروز مشکل کیسه صفرا در آن ها افزایش می یابد. این موضوع منجر به افزایش احتمال ابتلا به GBD می گردد.
به طور کلی اگر شما با استفاده از جراحی کیسه صفرا خود را برداشته باشید و از رژیم کتو استفاده نمایید، قطعا دچار مشکل خواهید شد. زیرا بدن شما نمی تواند تمام چربی های دریافت شده از طریق رژیم را به خوبی هضم کند. در صورت استفاده از این رژیم در حالی که جراحی کیسه صفرا داشته اید، با مشکلاتی نظیر اضافه وزن، اختلالات گوارشی و نفخ مواجه خواهید شد. فراموش نکنید که در برخی از مواقع علائم ضعف کیسه صفرا خاموش است و زمانی بروز پیدا می کند که میزان چربی بدن افزایش می یابد. بنابراین هنگامی که در این رژیم مصرف کربوهیدرات محدود می شود و مقدار چربی افزایش پیدا می کند، علائم نمایان می شوند. به همین دلیل رژیم کاهش وزن کتو در طولانی مدت هرگز مناسب نمی باشد.
لوبیا، میوه، کینوا، عدس، سیب زمینی و ... با توجه به حجم بالای کربوهیدراتی که دارند در رژیم کتو جایی ندارند. از طرفی نباید فراموش کرد که این مواد غذایی سرشار از فیبر و مواد مغذی می باشند. حذف فیبر از برنامه غذایی نقش بسیار زیادی در بروز مشکلات گوارشی مانند اسهال و یبوست دارد. همچنین محدود نمودن منابع کربوهیدرات می تواند سلامت روده را به طور جدی تهدید نماید.
بخش قابل توجهی از غذاهای گیاهی که در رژیم کتو آن ها را محدود می نمایند، منبع بسیار ایده آلی برای فیبرهای پری بیوتیک می باشد. پری بیوتیک ها نقش بسیار موثری در حفظ سلامت باکتری های مفید روده دارند. بنابراین به تغذیه این باکتری ها پرداخته و برای سلامت میکروبیوم بسیار ضروری می باشند. با بررسی های انجام شده توسط متخصصین تغذیه رژیم های کتو منجر به اختلال در سلامت میکروبیوم می شوند. این اختلال نیز باعث می شود تا احتمال التهاب بدن و همچنین مشکلات سیستم ایمنی افزایش پیدا کند.
متاسفانه اگر رژیم کتو را برای مدت زمان زیادی مورد استفاده قرار دهید با مشکلات قلبی و عروقی مواجه خواهید شد. این رژیم و شرایط آن می تواند میزان کلسترول خون را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. در برخی از مواقع رژیم های کتو چربی های غیر اشباع مانند آجیل، آووکادو، ماهی و روغن زیتون را جایگزین چربی های اشباع مانند کره، روغن نارگیل و ... می کنند. با توجه به بررسی های انجام شده این جایگزینی به بهبود سلامت قلب و همچنین عروق خونی کمک می کند. اما در صورتی که سابقه تری گلیسیرید بالا و یا پانکراتیت داشته باشید، نمی توانید این رژیم را برای مدت طولانی استفاده کنید.
رژیم کتو چربی ها را جایگزین کربوهیدرات ها می نماید. بنابراین در طول رژیم افراد میزان چربی گیاهی و حیوانی بیشتری دریافت می کنند. با توجه به این موضوع اگر فردی به دلیل شرایط پزشکی که دارد منع مصرف چربی داشته باشد، نمی تواند برای مدت طولانی از این رژیم استفاده کند. دکتر آن لوئیس گیتلمن (متخصص تغذیه و نویسنده) می گوید که تری گلیسیرید بالا می تواند در مدت زمان طولانی پانکراتیت حاد ایجاد نماید. از طرفی رژیم های کتو پرچرب اصلی ترین دلیل بروز پانکراتیت حاد می باشند و منجر به افزایش چربی در گردش خون می شوند. بنابراین استفاده طولانی مدت از این رژیم نقش بسیار موثری در بروز بیماری های قلبی و عروقی دارد.
در رژیم کتو تمرکز کامل روی تغذیه غذاهای پرچربی می باشد. بنابراین استفاده دراز مدت از آن باعث می شود تا میزان چربی های دریافتی بدن افزایش یافته و سلامت بدن به خطر بیفتد. تمامی شما به خوبی می دانید که دو دسته چربی خوب و بد وجود دارند. چربی های بد منجر به افزایش وزن و بروز اختلال در سلامتی بدن می شوند. در صورتی که وجود چربی های خوب برای حفظ سلامت بدن ضروری می باشد. نکته قابل توجهی که در رابطه با این رژیم وجود دارد عدم تفکیک چربی های خوب و بد از یکدیگر است.
بسیاری از افراد تاکید رژیم کتو بر مصرف غذاهای پرچرب را مجوزی برای مصرف غذاهای ناسالم می دانند. در صورتی که چربی ناشی از غذاهای ناسالم و فست فودی چربی های اشباع شده هستند. بنابراین زیاده روی در مصرف آن ها می تواند خطری جدی برای سلامت افراد باشد. از آنجایی که چربی ها با یکدیگر یکسان نیستند تفکیک چربی های خوب و بد از یکدیگر بسیار حائز اهمیت است. در صورتی که اکثر افراد در پیروی از این رژیم به این موضوع اهمیتی نمی دهند. به همین دلیل میزان چربی های بد را در بدن خود افزایش می دهند و کالری بسیار بالایی دریافت می کنند. این موضوع موجب افزایش کلسترول بد خون آن ها شده و سلامت مغز و قلب را مختل می نماید.
از مهم ترین و نگران کننده ترین عوارض پیروی طولانی مدت از رژیم کتو کاهش شدید تراکم استخوان ها می باشد. در طول رژیم کاهش وزن کتو حجم قابل توجهی بی کربنات از بدن دفع می گردد. به همین دلیل خون حالت اسیدی پیدا می کند و منجر به دفع کلسیم از استخوان ها می گردد. با کاهش میزان کلسیم موجود در استخوان ها، تراکم آن ها به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. همین موضوع باعث می شود تا استحکام استخوان ها کم شده و مقاومت آن ها در برابر ضربه و آسیب کم شود. بنابراین به افرادی که از این رژیم استفاده می کنند توصیه می شود که حتما از مکمل کلسیم نیز استفاده نمایند.
از طرفی افرادی که برای مدت طولانی از رژیم کتو استفاده می نمایند به وفور گرفتگی عضلات را تجربه می کنند. این رژیم به میزان قابل توجهی منیزیم بدن را دفع می کند و همین موضوع باعث کم آبی عضلات می گردد. به همین دلیل برای جبران آن باید میزان آب دریافتی بدن را در طول روز به میزان زیادی افزایش دهید. همچنین با توجه به کم آبی شدید بدن به دلیل کمبود منیزیم باید مصرف نمک را به شکل جدی محدود نمود. معمولا افرادی که از این رژیم پیروی می کنند و دچار گرفتگی عضلات می شوند، صبح ها بیشتر با آن مواجه هستند.
نکته: به طور کلی استفاده از رژیم کتو می تواند به بهبود شرایط جسمی بدن کمک نماید و به لاغری سریع بدن کمک کند. بنابراین افرادی که به طور جدی دچار اضافه وزن هستند و باید برای حفظ سلامتی خود سریع تر وزنشان را کاهش دهند، می توانند از آن پیروی نمایند. عوارض ذکر شده در رابطه با این رژیم زمانی بروز پیدا می کنند که افراد بخواهند برای مدت زمان طولانی و به طور دائم از رژیم لاغری کتوژنیک استفاده کنند. به همین دلیل است که متخصصان تغذیه استفاده مداوم از این رژیم را توصیه نمی کنند.